Zoek op trefwoord

Vul een financieel begrip in en lees praktische, begrijpelijke en objectieve informatie.


Beste bezoekers,
www.definancielesite.nl zal als kosteloze, onafhankelijke en kritische financiële voorlichtingssite vanaf heden niet meer geactualiseerd worden.
De uitgebreide databank, bezocht door meer dan 263.000 bezoekers, zal tot 1 juli beschikbaar zijn om te raadplegen.
U kunt de websites van overheidsinstellingen voor informatie raadplegen. En dat is in deze tijd met ingrijpende wijzigingen op gebieden als o.a. studiefinanciering, sociale voorzieningen, Box 3 heffing, afbouw van ondernemersfaciliteiten, meer dan noodzakelijk. Schuldhulpverlening is nu van essentieel belang.
Indien u belang hecht aan een financieel klankbord, kunt u mailen naar info@definancielesite.nl. Ook tot na 1 juli beschikbaar voor u.


Door de introductie van bankvarianten, bijvoorbeeld de bankspaarhypotheek, met dezelfde fiscale voordelen, nam het belang van de KEW af. De spaarrekening eigen woning (SEW) en het beleggingsrecht eigen woning (BEW) werden steeds vaker gekozen. Zie onder Banksparen.     Vorige

Hoe wordt de rente op mijn spaargeld bepaald?

Uitleg ABNAMRO

 

Quote

Over het spaargeld dat u op de bank zet wordt rente berekend. Hoe hoog deze rente is, hangt van een aantal zaken af. Hier geven we uitleg over de belangrijkste zaken waarmee we de hoogte van de rente bepalen.
 

Spaargeld wordt uitgeleend

Banken gebruiken een deel van het spaargeld om uit te lenen aan klanten. Hoe meer klanten willen lenen, hoe meer geld de bank nodig heeft. De bank kan er dan voor kiezen om de rente te verhogen. De hogere rente zorgt ervoor dat mensen meer willen sparen. En dat er meer geld binnen komt bij de bank om uit te kunnen lenen.

Professionele markt

Geld dat banken uitlenen, komt niet alleen van spaarders. Er is ook een professionele markt van bijvoorbeeld andere banken, pensioenfondsen en overheden die geld bij een bank stallen. De rente op deze professionele markt, zeg maar de prijs van het geld, hangt voor een groot deel af van de rente die de Europese Centrale Bank bepaalt. Verhoogt de Europese Centrale Bank de rente? Dan gaat meestal de spaarrente ook omhoog, en andersom.

 

Verschillen tussen banken

De spaarrente is niet bij elke bank even hoog. Dat hangt van veel dingen af. Bij sommige banken krijgt u een iets hogere rente, maar kunt u alleen sparen en bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten of is betalingsverkeer niet mogelijk. Of een bank kan besluiten een hogere rente te geven om mensen proberen over te halen om daar te gaan sparen omdat die bank meer geld nodig heeft.

verschil
 

Gezonde concurrentie

Er is ook sprake van een gezonde concurrentie, die voor een deel de hoogte van de rente bepaalt. U kunt bij veel aanbieders uw spaargeld veilig wegzetten. Banken kijken naar andere banken voor de hoogte van de rente.

Langer vast, meer rente

Uw spaarrente hangt tot slot af van de soort spaarrekening die u heeft. Als u bijvoorbeeld kiest voor een spaarrekening waarbij u uw spaargeld langer laat staan, krijgt u een hogere rente, omdat we meer kunnen doen met geld dat langer vaststaat.

 Unquote
 
Kapitaalverzekering in Box 1 of in Box 3. Een belangrijke reden om een kapitaalverzekering wel of niet aan de eigen woning te koppelen, is de termijn waarvoor... Volgende
Back to home

Oplossingen