Zoek op trefwoord

Vul een financieel begrip in en lees praktische, begrijpelijke en objectieve informatie.


Beste bezoekers,
www.definancielesite.nl zal als kosteloze, onafhankelijke en kritische financiƫle voorlichtingssite vanaf heden niet meer geactualiseerd worden.
De uitgebreide databank, bezocht door meer dan 263.000 bezoekers, zal tot 1 juli beschikbaar zijn om te raadplegen.
U kunt de websites van overheidsinstellingen voor informatie raadplegen. En dat is in deze tijd met ingrijpende wijzigingen op gebieden als o.a. studiefinanciering, sociale voorzieningen, Box 3 heffing, afbouw van ondernemersfaciliteiten, meer dan noodzakelijk. Schuldhulpverlening is nu van essentieel belang.
Indien u belang hecht aan een financieel klankbord, kunt u mailen naar info@definancielesite.nl. Ook tot na 1 juli beschikbaar voor u.


Kernvragen waardeontwikkeling woning: cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/37610.  1.       Hoe is het nu? De... Vorige

AFM checklist's verwijderd

Controleer een hypotheekgesprek met de vernieuwde checklist

 NieuwsDit bericht is ouder dan 3 jaar. De inhoud kan hierdoor niet meer actueel zijn.

Als je wilt weten of je hypotheekadviseur alles heeft gedaan om een goed advies te geven, kan je de vernieuwde checklist van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) invullen. Met deze checklist kun je nagaan of het gesprek goed is verlopen. De checklist is aangepast aan de nieuwe hypotheekregels.

 

Met de checklist loop je negen blokken door met vragen over je hypotheekadviesgesprek. Ook worden er vragen gesteld over je persoonlijke situatie. Het invullen duurt ongeveer 20 minuten.

Als je de vragenlijst doorloopt krijg je een persoonlijk adviesrapport. Hierin staan alle onderdelen die nog niet goed zijn besproken. Hiermee krijg je een duidelijk beeld wat er nog besproken moet worden, waarom dit onderdeel belangrijk is en wat je je adviseur nog moet vragen. Ook kan je in het rapport de gehele vragenlijst inclusief jouw antwoorden nog een keer helemaal teruglezen.

 

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten. 

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

 

Verliep je hypotheekgesprek wel goed?

 NieuwsDit bericht is ouder dan 3 jaar. De inhoud kan hierdoor niet meer actueel zijn.

Het afsluiten van een hypotheek is een ingrijpende stap in je leven. Een hypotheek is een lening waarmee je jezelf voor langere tijd vastlegt. Je moet meestal twintig tot dertig jaar lang maandelijks een bedrag voor je woning betalen. En als die periode is afgelopen moet je het geleende bedrag weer aflossen. Het is dus belangrijk dat je precies weet wat voor overeenkomst je hiervoor aangaat.

Checklist 
Om consumenten een stap in de goede richting te helpen, heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een interactieve checklist ontwikkeld. Je kunt daarmee na afloop van een adviesgesprek met een hypotheekadviseur controleren of hij alles heeft gedaan en besproken om je een goed advies te kunnen geven. Heeft hij bijvoorbeeld informatie gevraagd over jouw persoonlijke situatie en berekend hoeveel je kunt lenen? En heeft hij je verteld hoe hij beloond wordt?

Op maat

Het invullen van de checklist kost ongeveer vijftien minuten. In totaal loop je zo tien blokken door met vragen over jouw gesprek met de hypotheekadviseur. Als je de hele checklist hebt ingevuld krijg je een persoonlijk adviesrapport. Daarin staat welke onderdelen nog niet besproken zijn en wat je nog aan de adviseur moet vragen. Daarnaast levert het invullen een handig overzichtslijstje op met alle vragen en onderwerpen die je nog met hem zou moeten bespreken om goed te kunnen afwegen of en welke hypotheek je aangaat.

www.checkjehypotheekgesprek.nl
De checklist geeft geen oordeel over de inhoud van het hypotheekadvies. De kans op een juist advies wordt wel groter naarmate het adviesproces beter is verlopen.

link naar de checklist hypotheekgesprek

 

Voorheen: zie: 7 leidraden van de AFM voor hypotheekadvisering.

Kernvragen studiefinanciering: 1.       Hoe was het? De basisbeurs was een gift bij afstuderen binnen 10 jaar. Het collegegeld is beperkt maar het instellingscollegegeld is sterk gestegen. Let op: de ontwikkeling verschilt per universiteit. Zie: http://bit.ly/dfs182-instellingscollegegeld    2.     ... Volgende
Back to home