Van het gas af kan op vele manieren. Enkele voorbeelden: https://www.iedereendoetwat.nl/  https://www.klimaatexpert.com/warmtepomp/soorten/luchtwarmtepomp-of-aardwarmtepomp https://www.geo-energie.nl/hoe-werkt-een-aard-warmtepomp  Vorige

Invest-NL

Doe de Quickscan: invest-nl.nl/quickscan=email

 

invest-nl.nl/

rijksoverheid.nl quote

Invest-NL van start met financiering voor energietransitie en innovatieve scale-ups

Vandaag vindt in Amsterdam in aanwezigheid van ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) de officiële start van Invest-NL plaats. Invest-NL gaat als private onderneming, onder leiding van Wouter Bos, ondernemingen financieren die Nederland duurzamer en innovatiever maken. Met een aandelenkapitaal van 1,7 miljard euro ligt de focus van Invest-NL bij de start op de energietransitie en op innovatieve snelgroeiende bedrijven (scale-ups).

Binnen de energietransitie focust Invest-NL zich met name op elektrificatie en energie, circulariteit, agrifood en de gebouwde omgeving. Bij innovatieve scale-ups gaat het vooral om industriële technologieën. Invest-NL wil de markt verruimen en financierbaar maken wat niet financierbaar lijkt. Naast het nemen van hoge risico’s hanteert Invest-NL lange looptijden en is het in staat grote bedragen te investeren. Bij financieringen stelt Invest-NL impact voorop: zonder impact geen financiering.

Meer risicokapitaal beschikbaar

Marktpartijen hebben in Nederland moeite grote maatschappelijke transities te financieren. Ze ondervinden uitdagingen op het gebied van beleid en technologie, de veelheid van betrokkenen en de fragmentatie van initiatieven met relatief hoge leer- en transactiekosten. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat er in Nederland relatief minder risicokapitaal voor jonge snel groeiende ondernemingen beschikbaar is in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of de VS.

Tenslotte blijkt dat Nederlandse ondernemingen tot op heden minder profiteren van Europese investeringsfondsen en -faciliteiten. Andere Europese landen hebben hiervoor nationale fondsen en/of banken waarmee ze het risicokapitaal beschikbaar maken voor ondernemingen in het eigen land. Met Invest-NL heeft Nederland nu ook een eigen, vergelijkbaar fonds.

Invest-NL heeft op basis van onderzoek besloten het financieren van scale-ups en de energietransitie nu als hoogste prioriteit te zien. Dit is ook in lijn met Kameruitspraken hierover. Op de website van Invest-NL (invest-nl.nl) weten ondernemers en financiers aan de hand van vijf vragen of hun businessplan in aanmerking komt voor financiering door Invest-NL.

Unquote

 

Wat voor soort organisatie is Invest-NL, een overheidsfonds?
We zijn een privaat bedrijf. En geen overheidsfonds. We worden gefinancierd met publieke middelen. We zijn een staatsdeelneming op afstand van de overheid. Net als bijvoorbeeld de NS en Schiphol.

Maar jullie krijgen toch € 1,7 mrd. van de overheid?
Dat is ons aandelenkapitaal. De overheid (ministerie van Financiën) is onze aandeelhouder. Maar we besluiten zelf welke ondernemingen we wel of niet financieren. Niet de politiek of ambtenaren.

Desinvesteringsbijtelling. Als u een investering van tenminste in 2013/2014/2015 € 2.300 binnen 5 jaar ongedaan maakt, moet u de winst verhogen... Volgende
Back to home

Oplossingen