Vul een financieel begrip in en lees praktische, begrijpelijke en objectieve informatie.
Let op:
De verlaging van de hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2020 versneld met 3% per jaar tot 37,05% in 2023.
rijksoverheid.nl/onderwerpen/huis-kopen/vraag-en-antwoord/recht-op-hypotheekrenteaftrek
rijksoverheid.nl
quote
Het maximale aftrektarief de hypotheekrenteaftrek voor inkomens in de hoogste schijf wordt al geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2020 gaat dit sneller. Vanaf 2023 zijn de aftrekbare rente en kosten eigen woning nog maximaal aftrekbaar tegen 37,05%. Dat is nu nog 49%.
Deze aanpassing geldt niet alleen voor de (hypotheek)rente. Maar ook voor alle andere aftrekbare kosten voor de eigen woning. Zoals notaris- en advieskosten voor het afsluiten van de hypotheek.
Iemand met een inkomen (vóór aftrekposten) lager dan € 68.507 ondervindt geen fiscaal nadeel door deze maatregel.
unquote
En Let op: dit geldt voor alle afrekbare kosten
belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/koopwoning/content/eigen-woning-aftrekbare-kosten
******************************************************************************
17-12-2013 is de wet maatregelen woningmarkt 2014 ll in de 1ste kamer goedgekeurd (nr. 33819).
wetsvoorstel/33819_wet_maatregelen_woningmarkt.
eerstekamer.nl/nieuws/20131217/wet_maatregelen_woningmarkt_2014
Zie ook op rijksbegroting.nl onder Wet herziening fiscale behandeling eigen woning, op wetten.overheid.nl en eigenhuis.nl onder Financiële gevolgen 2013.
Daarmee is het einde niet in zicht. Termijnplannen richten zich op een LTV van 80%. Zie rijksoverheid.nl onder Kabinetsvisie Nederlandse Bankensector.
Op basis van de Wet herziening fiscale behandeling eigen woning zal de woningfinanciering vanaf 2013 tenminste annuïtair moeten zijn. De Loan to value ratio (= verhouding van de hoogte van de financiering ten opzichte van de aankoopwaarde) zal afgebouwd worden vanaf 2013 in 6 gelijke stappen van 106% tot maximaal 100% in 1-1-2018. Volgens het regeerakkoord 2017 wordt de leennorm niet verder verlaagd.
De verstrekkingszwaarte voor een hypotheek bedroeg vroeger meestal 125% van de executiewaarde van de woning, waarvan een aflossingsvrij deel van maximaal 75% - 80% van de executiewaarde. De executiewaarde (geschatte opbrengst bij gedwongen openbare verkoop) is circa 85% tot 90% van de waarde bij vrije verkoop. De AFM wenste per 2011 invoering van een standaard bevoorschotting tot maximaal 112% van de aankoopwaarde. Het meerdere boven de aankoopwaarde moest binnen 7 jaar afgelost worden. De banken stelden voor het aflossingsvrije deel te beperken tot 50% van de aankoopwaarde en de financiering te beperken maar zonder aflossing van 7 jaar. Zie de het bankvoorstel op de site van de Rijksoverheid.
De AFM en banken en verzekeraars hebben overeenstemming bereikt om vanaf augustus 2011 hypotheekverstrekking te beperken tot 110% van de waarde met een maximaal aflossingsvrij deel van 50% van de waarde van de woning. Zie op rijksoverheid.nl onder koopwoning/inhoud/nieuwe-regels-hypotheek en de site van het Ministerie van Financiën.
Als gevolg van het verlagen van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% is de hypotheekverstrekking gemaximeerd op 106%.
Bij nieuwbouw gelden andere regels. Meestal wordt uitgegaan van de stichtingskosten (aankoopprijs van de grond en bouwkosten).
De hypotheekrente is aftrekbaar. Let op: beperking hypotheekrenteaftrek!