Vul een financieel begrip in en lees praktische, begrijpelijke en objectieve informatie.
Bron:
Pensioenwet(Penw)
Pensioenwet (PW)
Internet:
De Nederlandsche Bank (DNB) is belast met het toezicht op de uitvoering van de Pensioenwet.
Ombudsman Pensioenen: voor klachten over de uitvoer van pensioenreglementen.
Vergeten pensioenen via het Pensioenregister (voorheen Helpdesk vergeten pensioenen)
Klachteninstituut Financiële Dienstverlening: voor klachten over conflicten met verzekeraars.
Pensioenherziening
27 mei 2014 is in de 1ste kamer aangenomen:
1ste kamer 20 mei 2014: verslag (ongecorrigeerd stenogram) van de discussie. De novelle (33847) is 6 maart 2014 in de 2de kamer goedgekeurd. Zie ook Memorie van toelichting en Nadere Memorie van toelichting.
Hoofdzaken zijn:
Meer informatie op tweedekamer.nl onder algemene documenten/ stenogram.
Een aanpassing van de opbouwpercentages gold vanaf 1 januari 2014. De opbouwpercentages dalen vanaf 2014 voor de eindloonregeling van maximaal 2% naar 1,9% en voor de middelloonregeling van maximaal 2,25% naar 2,15%. De opbouwperiode in een beschikbare premieregeling wordt verlengd van 35 tot 37 jaar.
Zie ook op rijksoverheid.nl onder Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen (Wet VAP) en onder Wijzigingsvoorstellen Witteveen 2015 en het-wetsvoorstel-wet-pensioenaanvullingsregelingen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De Pensioenwet (voorheen Pensioen- en spaarfondsenwet (PSW) is 1 januari 2007 ingevoerd:
Pensioen – algemene begrippen
Naast de arbeidsovereenkomst wordt tussen de werkgever en de werknemer een pensioenovereenkomst gesloten. Het pensioen is een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. De overeenkomst geeft werknemers een aanspraak op een pensioen na ingang van de pensioengerechtigde leeftijd en meestal na overlijden voor de nabestaanden een nabestaandenpensioen. Daarmee verbonden is vaak een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. De werkgever sluit een uitvoeringsovereenkomstmet een pensioenuitvoerder voor de uitvoering van de pensioenovereenkomst.
De pensioenuitvoerder stelt een pensioenreglement op met betrekking tot de inhoud van de regeling en de verhouding tussen pensioenuitvoerder en deelnemer. De pensioenuitvoerder moest binnen 3 maanden na aanvang van deelname aan de pensioenregeling een startbrief aan de werknemer geven. Vanaf uiterlijk 1 juli 2016 is de startbrief vervangen door pensioen1-2-3: http://pensioen123.nl/over-pensioen-1-2-3.
Onder voorwaarden zijn de bedragen betaald voor de pensioenopbouw niet belast op het moment van betaling tijdens de werkzame periode maar pas bij uitkering na pensionering (omkeerregel). De door de werknemer betaalde premie is aftrekbaar, de door de werkgever betaalde premie wordt niet tot het loon gerekend en het pensioenkapitaal is niet belast. Pensioen wordt fiscaal beschouwd als uitgesteld loon. Daarom is het bij sollicitatie van belang niet alleen naar het salaris en eventuele bonus te kijken, maar ook het pensioen in de onderhandelingen mee te nemen.
Essentieel is dat het pensioen buiten de onderneming gebracht moet worden (waarborgingsvoorschrift). Voor pensioen in eigen beheer van de DGA geldt dit niet.
Volgens de Algemene wet gelijke behandeling mag tussen personen geen onderscheid gemaakt worden. Dit betekent onder andere dat rekenfactoren bij pensioentoezegging aan mannen of vrouwen gelijk zijn.
Weinigen beoordelen hun pensioenaanspraken als zij jong zijn en vergeten dit punt te overwegen bij het in dienst te treden bij een werkgever. Ten onrechte. Het is een zeer belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden.
Aangezien de opbouwperiode heel lang moet zijn om een redelijk inkomen te hebben bij pensionering is het van groot belang jong te beginnen.
Let op: bouw tijdig een pensioen op.
De pensioenuitkeringen staan onder druk. Daarom is het een politiek 'heet hangijzer' en verandert de wetgeving regelmatig. 29 april 1999 is het Witteveenkader ingevoerd met een pensioenrichtleeftijd van 65 jaar, opbouwpercentages van 2% respectievelijk 2,25% en een minimum AOW-franchise. In de begroting 2013 en nadere beslissingen staat dat in 2014 de pensioenrichtleeftijd verhoogd wordt tot 67 jaar met toekomstige aanpassingen naar de stijgende levensverwachting. Het opbouwpercentage voor de eindloonregeling daalt van 2% naar 1,9% en voor middelloonregelingen van 2,25% naar 2,15% en voor beschikbare premieregeling maximaal in 37 jaar tot 70% van het laatstverdiende loon. Zie nummer 33.290 Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd.
Pensioen is een regeling die uitsluitend ten doel heeft het veilig stellen van inkomen voor: